Tehiri İcranın Teminatsız Olduğu Durumlar Nelerdir?

TEHİRİ İCRANIN TEMİNATSIZ OLDUĞU DURUMLAR NELERDİR?
10.12.2024


Tehiri icra veya icranın geriye bırakılması borçluya kendisine karşı yapılan ilamlı takibi durdurma şansı tanıyan özel bir hukuki yoldur. İlk derece mahkemesinin verdiği karar üzerine kesinleşmeden icra takibi yapılabileceği durumlarda alacaklı icra takibi yapmış olabilir. Fakat bu durumda borçlu karar kesinleşmeden ödeme yapmaktan çekinebilir. İşte bu durumda borçluya icra takibini durdurması bir başka deyişle haksız ödeme yapmaktan kurtulması için tehiri icra hakkı tanınmıştır.

Fakat tehiri icra yapmak isteyen borçlunun bir teminat göstermesi gerekir. Alacaklıyı korumak için öngörülen bu teminatın miktarı dosya borcunun toplam bedeli + üç aylık faiz olarak hesaplanan tutardır. Borçlu, teminat için belirlediği tutarı nakit olarak veya banka teminat mektubu veya nakde çevrilebilir mülk, teminat veya nakde çevrilebilir mülk ibraz etmek suretiyle yatırabilir.

Tehiri icranın teminatsız olduğu istisnai durumlar ise icra iflas kanunu 36. Maddesinde düzenlenmiştir.

İcranın geri bırakılması için verilecek süre

Madde 36 – (Değişik: 2/3/2005 – 5311/5 md.)

Borçlu, Devlet veya adlî yardımdan yararlanan bir kimse ise teminat gösterme zorunluluğu yoktur.

Açık madde hükmünden de anlaşılacağı üzere tehiri icra yolunu kullanmak isteyen kişi eğer devlet ve devlet kurumları ya da adli yardımdan yararlanan kimselerden ise teminat yatırması gerekmez. Bu durumda diğer ilgili prosedürü tamamlayan borçlu icrayı geri bırakmış olmaktadır.


Stj. Av. Melih Taha TURAN                                                                        Av. Efe ERTEN

Test

Form Gönderimi

Tamam

2019 @ Tüm Hakları Saklıdır
Web Tasarım Teknobay